Ligamedlemmar

Charles-Ingvar Jönsson Sickan

Charles-Ingvar Jönsson

Sickan

Ett kriminellt geni. Han planerar sina kupper in i minsta detalj. Oftast en allvarsam man som inte gillar smeknamnet Sickan. Han är hjärnan i ligan och känner allt för ofta att folk inte förstår vilket stort geni han är. Han röker ständigt cigarr och klär sig alltid i basker och mörkblå kostym. Hans stora specialitet är att bryta sig in i kassaskåp från Franz Jäger. Till detta behöver han plasthandskar, sämskinn, talk och stetoskop. Smeknamnet Sickan gav Gösta Ekman till sin karaktär som en hyllning till skådespelaren Sickan Karlsson.

Välkänt citat från Sickan: Tajmat och klart , in i minsta detalj och Jag har en plan!

Ragnar Vanheden

Jönssonligan Vanheden

Ragnar Vanheden

Glidaren Vanheden med några storlekar för lite på sin kavaj. En gudagåva till kvinnorna om han får säga det själv. Känns oftast igen på sin karaktäriska gångstil och att han använder lite för mycket Vicks Inhalator. Innan han blev medlem i Jönssonligan jobbade han som bilförsäljare. Han bär ständigt hatt och en grå kostym. Vanhedens specialitet inom den kriminella världen är att han kan dyrka upp de flesta lås och snacka ur sig i de flesta situationer.

Välkänt citat från Vanheden: Lysande Sickan! (efter att Sickan har sagt att han har en plan)

 

Harry Dynamit-Harry Kruth

Harry Kruth

Dynamit-Harry

En lättsam man som gillar öl. Han dyker upp först i den andra filmen (Jönssonligan & dynamit-Harry) och är kusin med Ragnar Vanheden. I den tredje filmen har Dynamit-Harry ersatt Rocky. Hans specialitet är, som namnet antyder, dynamit. Han kan spränga de flesta saker vilket Jönssonligan får mycket nytta av när de genomför sina storslagna kupper. Bland annat så lyckas de rädda Sickan från ett frysrum tack vare Dynamit-Harrys kunskaper. Han lider av höjd- och vattenskräck. I den tredje filmen (Jönssonligan får guldfeber) har Harry träffat Doris och i den sjätte filmen (Jönssonligan och den svarta diamanten) gifter sig Harry med Doris. Uppe på Harrys och Doris vind smids många av Jönssonligans planer.

Välkänt citat från Dynamit-Harry: Vilken jävla smäll!

 

Rocky

Jönssonligan medlem

Rocky En av medlemmarna i Jönssonligan

Rocky är finlandssvensk som dyker upp i de två första filmerna (Varning för Jönssonligan & Jönssonligan och Dynamit-Harry) och är gift med Eivor. Han bär doktorsväskan som innehåller allt som Charles-Ingvar behöver för att bryta sig in i ett kassaskåp. Hans fru Eivor skrämmer upp Sickan så mycket att han går i barndom efter att ha sagt vad han tycker om Rocky efter en misslyckad kupp.Rocky är väldigt svag för sötsaker vilket orsakar att larmet går i den första filmen och Sickan åker in i fängelse. I den tredje filmen får man veta att Rocky flyttat hem till Finland och blir därför ersatt av Dynamit-Harry.

Välkänt citat från Rocky: Jag gjorde en liten häst!