Välkommen

Längre ner på sidan finns ordningen på Jönssonligan filmerna och mycket annan rolig information om dessa klassiska filmer.

Franz Jäger

Sickan bryter sig in i ett kassaskåp från Franz Jäger

Jönssonligan är en grupp sammansvetsat gäng som ständigt är på jakt efter den stora stöten. I de flesta filmerna består ligan av tre stycken medlemmar, alla med sina egna special kunskaper.

Huvudrollen har spelats av flera olika skådespelare men mest känd som Sickan är Gösta Ekman. Han är originalet och var med i de fem första filmerna och även varit med att skriva manuset till filmerna. Den enda skådespelare som varit med i samtliga (bortsett från Den Perfekta Stöten) är Ulf Brunnberg.

Jönssonligan på Mallis

Jönssonligan på Mallorca

Jönssonligan planerar alltid sina stötar in i minsta detalj och även om de flesta stötar sker i Stockholm så får vi bland annat följa med ligan till Polen (Jönssonligans största kupp) och Mallorca (Jönssonligan på Mallorca). Ligan glider fram i Vanhedens risiga gamla Chevrolet Impala från 1964. Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr är en återkommande rival som vi ser i flera av filmerna. Hans chaufför, Biffen, är också en återkommande rollinnehavare.

Skådespelare

I den första filmen får vi möta Rocky och hans fru Eivor. Rocky är finlandssvensk och en av medlemmarna i Jönssonligan i de två första filmerna. I den andra filmen blir Dynamit-Harry presenterad, han är kusin med Ragnar Vanheden och i den tredje filmen blir Rocky ersatt av Dynamit-Harry som den tredje medlemmen i ligan. Från den tredje filmen till den femte filmen så består alltså Jönssonligan av de liga medlemmar som de flesta av oss förknippar som just Jönssonligan.

I den sjätte filmen (Jönssonligan och den svarta diamanten) har Gösta Ekman bytts ut mot Peter Haber. Charles-Ingvar har hamnat på mentalsjukhus och genom sin psykiater Max Adrian Busé (Peter Haber) har han antecknat ner en plan. Busé tar hjälp av Vanheden och Dynamit-Harry för att genomföra planen.

I film-seriens sjunde film (Jönssonligans största kupp) så hittar vi Stellan Skarsgård som ledare för Jönssonligan.

Dansk idé från början

Original idén kommer ursprungligen från Danmark och är baserad på Olsen-Banden. I denna film serie får vi följa Egon Olsen och hans kumpaner Benny Frandsen och Kjeld Jensen. Den svenska versionen har efterhand allt mer distanserat sig från de danska filmerna. Det finns också en norsk version av ligan som kallas för just OlsenBanden.